Enkhuizen – Drommedaris

 

 

 

 

https://www.facebook.com/CarillonsEnkhuizenHemony Volg het nieuws rond de carillons in Enkhuizen.

In 1677 leverde P. Hemony hier het lichtste carillon dat hij ooit vervaardigde. Deze klokkenreeks omvatte twee octaven en werd verkregen door inruil van het Van Wou klokkenspel, dat in 1648 uit de Zuidertoren werd verwijderd en in 1657 in de koepel van de Drommedaris werd geplaatst. Hemony behield 3 van deze Van Wou klokken in het nieuwe carillon. In 1951 werd de zwaarste Van Wou klok uit de Drommedaris verwijderd en het carillon uitgebreid tot drie octaven.

Het carillon bevond zich reeds jaren in een zorgwekkende toestand toen in 1981 het initiatief werd genomen tot het organiseren van een inzamelingsactie onder de noemer “Anderhalve Ton voor het Carillon”. Het actiecomité bracht binnen een tijdsbestek van vijf maanden, vanuit burgerij en bedrijfsleven van Enkhuizen, de benodigde anderhalve ton bij elkaar, waarna de opdracht tot restauratie gegeven kon worden.

In 2015 werd een grootscheepse restauratie van de Drommedaris afgerond.                       Het hele gebouw werd verbouwd en multifunctioneel gemaakt, de theaterzaal werd helemaal vernieuwd en kan nu ook gebruikt worden als bioscoop.

Ook het carillon werd volledig onder handen genomen door het installeren van nieuwe tractuur met tuimelaars met kogellagers, nieuwe klepels en een nieuw klavier.               Door de nieuwe tractuur met vaste verbindingen klinkt het carillon dankzij een rondere klank mooier dan ooit tevoren.

Tenslotte werd de reeks met 5 geschonken kleine klokjes uitgebreid tot een harmonieuze beiaard van 44 klokken.

 

Gieter en bouwjaar/Founder & year P. Hemony (1674);
Eijsbouts (1982);
Aantal klokken /Number of bells 44
Reeks/Series B-flat1, C2 (= E-flat), D2, chrom. G5
Stemming/Tuning Middentoon / Meantone
Bespelingen/Regular concerts Donderdag 12.00 uur/Thursday 12 noon
Beiaardier/Carillonneur Frits Reynaert

Zie ook het artikel over de restauratie.