1982 / 2014 – Drommedaris Enkhuizen

In 1981 nam Frits Reynaert samen met Walter Haentjens het initiatief tot de oprichting van een actiecomité, dat onder de leuze ‘Anderhalve Ton voor het Carillon’ binnen een tijdsbestek van 5 maanden dit bedrag inzamelde onder burgerij en bedrijfsleven, t.b.v. de restauratie van het carillon van de Drommedaris.

Op zaterdag 9 april 1983 werd het gerestaureerde carillon officieel in gebruik genomen, middels het afschieten van een kanon door burgemeester D.J. Krajenbrink. Op dit sein startte de speeltrommel en klonk het Enkhuizer lied. Hierna volgde een feestdag vol carillonmuziek, in combinatie met o.a. blazers, het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps (K.S.M.), showband Dindua en samenzang met de in groten getale aanwezige belangstellenden. Ook concerteerden diverse gastbeiaardiers op deze dag, die werd afgesloten met een veiling van de door nieuwe klokken vervangen Van Bergenklokken. De opbrengst hiervan ging naar het Beiaardfonds.

In 2015 werd een grootscheepse restauratie van de Drommedaris afgerond. Het hele gebouw werd verbouwd en multifunctioneel gemaakt.

Ook het carillon werd volledig onder handen genomen door het installeren van nieuwe tractuur met tuimelaars met kogellagers, nieuwe klepels en een nieuw klavier.               Door de nieuwe tractuur met vaste verbindingen klinkt het carillon dankzij een rondere klank mooier dan ooit tevoren.

Tenslotte werd de reeks met 5 geschonken kleine klokjes uitgebreid tot een harmonieuze beiaard van 44 klokken.